Engine & Internal Chat about beefing up your engine's insides here.

Few questions bout motor

  #1  
Old 12-06-2008, 04:21 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: Elizabethtown PA
Posts: 9
Default Few questions bout motor

ok so i just got a civic off my buddy that he recently did a sawp in it and im pretty unfamalliar with civic but am a licensed mechanic. now the has the d16 vtec the car does not have an ecu. the car itself was orginally not vtec. so my question is will the p28 ecu just be plug n play or will that have to be modded? also is the p28 the only ecu i can put in the car? thanks
 
  #2  
Old 12-06-2008, 08:15 AM
riceburner700's Avatar
Recognized HCF Member
Join Date: Jan 2005
Location: Loveland CO
Posts: 6,629
Default

what year is the car? if its a 92-95 yes the ecu will plug in, any years prior or after that you will have to get a conversion harness to plug that ecu into the cars factory wiring harness
 
  #3  
Old 12-06-2008, 08:46 AM
addiction2bass's Avatar
Recognized HCF Member
Join Date: Jun 2006
Location: Brownsburg, IN 46112
Posts: 11,203
Default

dito.... is it a d16z6. d16y8 motor.... or is it a 92-95 or 96-00 civic....

the Z6 is for 92-95 civics and the Y8 is for 96-00 civics.
 
  #4  
Old 12-06-2008, 10:46 AM
trustdestruction's Avatar
Moderator
Join Date: May 2007
Location: FL
Posts: 11,417
Default

Yea, we need to know the engine code to tell you.
If it's a D16Z6 get a P28 ECU.
If it's a D16Y8 and you don't have to pass smog in your state, get an OBD2-OBD1 ECU conversion harness from phearable.net and then use a P28 ECU.


Also, did he swap engine harnesses too? If the engine harness hasn't been swapped you'll need to run two wires from the VTEC oil pressure switch and VTEC solenoid to the ECU. On OBD1 ECU Harnesses, the VTEC solenoid wire is at pin A4. Not sure where the oil pressure switch is, but you can look it up.
 
  #5  
Old 12-06-2008, 11:41 AM
munkeewrench23's Avatar
HCF Member
Join Date: Nov 2008
Location: Yay area!!!!
Posts: 215
Default

yeah a p28 with a conversion harness will work your motor must be a frankestien motor or some would just call it a mini me swap dseries
 
  #6  
Old 12-06-2008, 12:24 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: Elizabethtown PA
Posts: 9
Default

the car is a 92. and my buddy had said something about having to run two wires to the ecu. and all i knwo about the motor is that it is a d16 vetec i would check the engine code but the car isnt at my house its at my garage so. but what im gathering from all this is that i should get the p28 ecu and run the two wires? if im wrong here please correct me.
 
  #7  
Old 12-06-2008, 02:43 PM
trustdestruction's Avatar
Moderator
Join Date: May 2007
Location: FL
Posts: 11,417
Default

Originally Posted by tcel911 View Post
but what im gathering from all this is that i should get the p28 ecu and run the two wires?
yes, exactly
 
  #8  
Old 12-06-2008, 03:23 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: Elizabethtown PA
Posts: 9
Default

ok thank you everyone for all your help.
 
  #9  
Old 12-07-2008, 02:05 AM
croninc's Avatar
HCF Member
Join Date: Feb 2008
Location: San Leandro, CA
Posts: 2,059
Default

check the engine code tho and let us kno.
 
  #10  
Old 12-07-2008, 01:36 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: Elizabethtown PA
Posts: 9
Default

can do
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Few questions bout motor


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.