Engine & Internal Chat about beefing up your engine's insides here.

Low idle issue.

  #1  
Old 04-07-2013, 10:24 PM
HCF Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: florida/slowcala
Posts: 165
Default Low idle issue.

I have a d16z6 rebuild bottom with A6 pistons, z6 head with new valve seals, seated valves. Ecu is a virgin p28. I turn the car on it starts no problem. It goes straight to 1500rpm i let it sit and it drops to 100-400rpm and stays on!! Lol ive never seen this before. Did vacuum leak test came out with nothing. Took off the map sensor the car dies down but is still on. If i hit the gas sometimes it jumps to 2000 and will stay there. And ill have to pull the pedal back. I adjust the cable to where it idles perfectly at 1000 and it runs fine for a while. I hit the gas and it slumps back down to 100-300 rpm. Im lost. Someone said its my cable but the cable worked fine for the last motor that was in it. Help me out thanks
 
  #2  
Old 05-06-2013, 04:04 AM
Junior Member
Join Date: May 2013
Posts: 1
Default

I like this post very much. I seems too much informative. I like it.
 
  #3  
Old 05-07-2013, 11:45 AM
RonJ's Avatar
Recognized HCF Member
Join Date: Sep 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 9,453
Default

Any CEL codes?

Make sure that the throttle cable has a bit of slack. Otherwise, you'll go from a low idel problem to a high idle problem.

Clean the IACV and then adjust the idle speed as per service manual.
 
  #4  
Old 09-07-2013, 05:33 PM
HCF Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: florida/slowcala
Posts: 165
Default

Ok so new motor. Now im running a d16y7. And guess what i still have this idle issue and when i drive it lags real bad. Completly undrivable. Feels like throttle response. Thing is i drove the engine before i pulled it and was perfect. Only thing i reused from my z6 is the intake manifold. Im running a p06 with no CEL and iacv has been changed three times not that lol
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
mudhenFUF
Mechanical Problems & Technical Chat
5
08-21-2013 06:36 AM
JBaris
Mechanical Problems & Technical Chat
6
11-22-2010 03:56 PM
sebdiz
Mechanical Problems & Technical Chat
9
04-28-2010 05:45 PM
boostphreak
Mechanical Problems & Technical Chat
11
08-27-2008 11:15 AM
icarus
Suspension, Brakes, Tires & Wheels
5
11-21-2005 08:32 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Low idle issue.


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.