Engine & Internal Chat about beefing up your engine's insides here.

timing!?!

  #1  
Old 08-11-2008, 01:36 PM
HCF Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2008
Posts: 103
Default timing!?!

i put in a new distrubitor a while ago and i never set the timing on it
and now its way off when i hit about 2600rpm my car like cuts off and then back on.

just wondering if anyone know how to set the timing on the distrubitor ive read the honda repair manny but it dosent show/say anything

thxs
-brandon
 
  #2  
Old 08-11-2008, 01:51 PM
RonJ's Avatar
Recognized HCF Member
Join Date: Sep 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 9,453
Default

What year?

General procedure:

1) Make sure the idle speed is set to spec
2) Drive car or idle engine until it is warm (radiator fan turns ON twice).
3) Turn engine OFF and put a jumper wire on the service connector (same connector used for retrieving CEL codes).
4) Hook up an inductive timing light.
5) While warm engine is idling, the sight marker should align with the red line (middle line in group of three separated from the white TDC mark) on the crankshaft pulley.
 
  #3  
Old 08-11-2008, 02:04 PM
HCF Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2008
Posts: 103
Default

its a 89 honda civic si
 
  #4  
Old 08-11-2008, 03:47 PM
RonJ's Avatar
Recognized HCF Member
Join Date: Sep 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 9,453
Default

Pretty much the same. This is for the 90 Civic Si:

Name:  picture_1291.jpg
Views: 0
Size:  82.5 KB
 
  #5  
Old 08-11-2008, 07:18 PM
HCF Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2008
Posts: 103
Default

where are the brown, green/white wires i cant find them
 
  #6  
Old 08-13-2008, 11:27 AM
trustdestruction's Avatar
Moderator
Join Date: May 2007
Location: FL
Posts: 11,417
Default

under the passenger side of the dash.
 
  #7  
Old 08-13-2008, 11:33 AM
trustdestruction's Avatar
Moderator
Join Date: May 2007
Location: FL
Posts: 11,417
Default

under the passenger side of the dash.
 
  #8  
Old 08-14-2008, 02:33 PM
HCF Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2008
Posts: 103
Default

we got the timing fixed its at 18 deggrees but my enigne light is still on and the ecu still blinks 9 times !!! ugh
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
smackpower
General Civic Talk
8
01-06-2009 08:22 AM
sasquatch
Mechanical Problems & Technical Chat
3
05-25-2007 04:02 PM
versitle24m
Engine & Internal
0
06-13-2004 04:01 PM
niteryder
Mechanical Problems & Technical Chat
6
05-28-2004 12:17 PM
alexander
Mechanical Problems & Technical Chat
4
05-19-2004 11:07 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: timing!?!


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.