Engine & Internal Chat about beefing up your engine's insides here.

B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?

  #1  
Old 11-25-2006, 06:32 PM
Thread Starter
Join Date: Nov 2006
Posts: 12
Default B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?

will a B16A G2 fit in my 96 civic ex easily or will i have to move some stuff around? has anyone done this swap and are there any tricks or tips to know? Also is a B16a G2 ok to put a turbo on?
 
  #2  
Old 11-25-2006, 06:37 PM
HCF Member
Join Date: Nov 2005
Location: Cornwall, PEI.
Posts: 10,485
Default RE: B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?

you will need new motor mounts, as welll as axles. i don't know about moving stuff arround. and i know that Tyler (aryman) has one in his car. and yes it would be fine to boost, just like anyother motor, you just have to have a reasonable amount of boost or you will send rods through block
 
  #3  
Old 11-25-2006, 09:11 PM
ScoobyAddict14's Avatar
formerly aryiman98civic
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,772
Default RE: B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?

yes i have a b16 in my car, its just a basic swap out and swap in.
also the b16 is a great engine to boost, there is so much you can do with the b16. in my opinion its the best motor you can get if you wanna turbo.
 
  #4  
Old 11-25-2006, 11:40 PM
HCF Member
Join Date: Mar 2005
Location:
Posts: 7,702
Default RE: B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?

only thing you need to change is the mounts...more specifically the rear mount. everything is just tear out the old and put in the new.
 
  #5  
Old 11-27-2006, 06:16 PM
Join Date: Sep 2005
Location:
Posts: 680
Default RE: B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?

your goin to need the rear mount out of a 99-00 si if im not mistaken, or 94-98 teg. i know its one or the other im not sure... but throw 10 psi on a vafc hack with 450cc dsm inj. and you'll have all the fun you'll need....

another word o fadvice.. look into an aftermarket clutch also if you plan on boosting that engine
 
  #6  
Old 11-27-2006, 06:25 PM
Senior Member
Join Date: Sep 2005
Location:
Posts: 1,930
Default RE: B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?

I think you'll need the transmission mounts also. Not sure.
 
  #7  
Old 11-27-2006, 10:28 PM
ScoobyAddict14's Avatar
formerly aryiman98civic
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,772
Default RE: B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?

mine came with everything needed
 
  #8  
Old 11-28-2006, 09:34 AM
HCF Member
Join Date: Sep 2006
Posts: 358
Default RE: B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?

assuming that you are buying the complete swap, these are the only things you need:

99-00 si driverside mount bracket (this is attached to the block w/ 3 bolts.

99-00 si rear tranny bracket

make sure you ask for an obd2a swap. if it's not available, you will need an obd2a vtec ecu.

you also need to wire vtec and knock sensor.
 
  #9  
Old 11-28-2006, 06:09 PM
Join Date: Sep 2005
Location:
Posts: 680
Default RE: B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?

the obd 1 is much easier to make power out of b/c its easier to tune and so forthe.. but thats for anoter segment... if i was you and if u dont have to worry about emisions or anything i'de go obd1
 
  #10  
Old 11-28-2006, 07:38 PM
HCF Member
Join Date: Sep 2006
Posts: 358
Default RE: B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?


ORIGINAL: MY99SI

the obd 1 is much easier to make power out of b/c its easier to tune and so forthe.. but thats for anoter segment... if i was you and if u dont have to worry about emisions or anything i'de go obd1
he can only go obd1 if he uses an obd2a to obd1 jump harness. his car is obd2a, and an obd1 ecu will not plug in his car unless he uses a jump harness.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: B16A G2 (SiRII) in a 96 civic ex?


Advertising
Featured Sponsors

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.