Engine & Internal Chat about beefing up your engine's insides here.

Stalling issues

  #1  
Old 11-13-2008, 07:07 PM
HCF Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2008
Location: Columbia, Mo
Posts: 142
Default Stalling issues

So i just built a new short ram intake with a fairly large filter of my z6 and now when getting on the highway, the electrical system seems to fail when it shifts gears.. unless i keep my foot down on the pedal. does anyone have a clue of whats going on? am i pulling in too much air causing it to shut off the engine? the speedometer jumps up and down before the shutdown. No codes are being thrown and all the fuses seem fine.
 
  #2  
Old 11-13-2008, 07:25 PM
RonJ's Avatar
Recognized HCF Member
Join Date: Sep 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 9,453
Default

Check whether fuse 24 under the dash is blown.

Name:  picture_1679.jpg
Views: 2
Size:  82.1 KB
 
  #3  
Old 11-13-2008, 07:29 PM
HCF Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2008
Location: Columbia, Mo
Posts: 142
Default

nope its not blown... unfortunately... because that would be the easy fix.
 
  #4  
Old 11-13-2008, 07:44 PM
RonJ's Avatar
Recognized HCF Member
Join Date: Sep 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 9,453
Default

Is the Charge System Light staying ON?

Is the alternator belt slipping?

Have you cleaned and tightened the battery terminals and connectors, as well as the battery ground wire attached to the engine bay? Have you checked whether the alternator connector is loose or the alternator wires are damaged?

Is the battery charged? Is the alternator failing? AutoZone will check your charge system as a free service.
 

Last edited by RonJ; 11-13-2008 at 07:53 PM.
  #5  
Old 11-13-2008, 07:52 PM
HCF Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2008
Location: Columbia, Mo
Posts: 142
Default

Alternator and battery are almost new. put new ones in like 6 months ago when i got a new motor. i got the batt and alt. checked at autozone and they are alright... ill try replacing the old ground wires with some 0 gauge power wire tomorrow at work... the air filter has a metal mesh on it and it sits right above/ rests on the starter... i dont know how but could it be shorting it out through there? isnt the fuse 24 under the dash a SRS fuse anyway?
 
  #6  
Old 11-13-2008, 07:58 PM
RonJ's Avatar
Recognized HCF Member
Join Date: Sep 2007
Location: Houston, Texas
Posts: 9,453
Default

Originally Posted by vtecaddict View Post
...isnt the fuse 24 under the dash a SRS fuse anyway?
Yes, fuse 24 also protects many other components related to your problem (alternator and VSS/speedometer):

Name:  picture_1682.jpg
Views: 2
Size:  42.3 KB
 
  #7  
Old 11-13-2008, 08:02 PM
HCF Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2008
Location: Columbia, Mo
Posts: 142
Default

gotcha.. i didnt know that... maybe i should look at the wiring schematics sometimes...
 
  #8  
Old 11-14-2008, 08:21 AM
HCF Member
Join Date: Aug 2007
Location:
Posts: 260
Default

An often overlooked problem could be a ground wire loose, check your grounds make sure they are tight and on.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Bluesman
Mechanical Problems & Technical Chat
4
01-22-2012 05:52 AM
atlantahonda
Mechanical Problems & Technical Chat
23
07-04-2011 07:10 PM
PunisherInOKC
General Civic Talk
3
11-11-2009 07:50 AM
klam
Mechanical Problems & Technical Chat
10
10-29-2009 12:58 PM
CivicSI4
Mechanical Problems & Technical Chat
0
07-14-2004 12:17 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Stalling issues


Advertising
Featured Sponsors

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.