Mechanical Problems & Technical Chat If you've got a problem you just can't figure out, a noise you can't diagnose, or a check engine light that won't go away, ask about it here!

PGM-FI main relay problem

  #1  
Old 11-30-2006, 08:39 PM
Thread Starter
Join Date: Nov 2006
Posts: 1
Default PGM-FI main relay problem

this is on an 03 civic ex with the sohc 1.7 vtec. the car will start and while at idle the check engine light will blink and the pgm-fi main relay (the blue one) will click at the same time. also when this happens the idle drops like the engine missfires. it will keep doing this while at idle. it will do it at a constant rate, and after it does it 14 times the check engine light stays on and the car goes into a rough idle. if you give it some throttle it will studder and missfire and slightly rev (approx 2-3k rpm) and not raise above that because of a missfire. also the tachometer reads zero when the CEL turns on.

Where should i start looking to solve this problem? anybody have a clue as to whats going on with the car? your help is greatly appreciated.
 
  #2  
Old 11-21-2014, 12:35 PM
VeloSi's Avatar
Junior Member
Join Date: Nov 2014
Posts: 2
Angry

Wow I have an '02 Civic EX coupe and I am having the same exact problems just as this post! Now mine has been replaced with two new PGM FI relays and same problems persist... What can this be?
 
  #3  
Old 11-21-2014, 03:10 PM
Recognized HCF Member
Join Date: Jun 2007
Posts: 10,023
Default

Any time the CEL comes on -- much can likely be learned by pulling the code(s). It sounds like the crank sensor or something fundamental.

The faulty relays were in 1988-1995 models. 1996 and later have a different design and a problem with the relay itself is very rare.

The ECU drives the relay. Relay clicking on and off when it shouldn't is because the ECU is doing it, in response to something.
 
  #4  
Old 11-21-2014, 05:35 PM
VeloSi's Avatar
Junior Member
Join Date: Nov 2014
Posts: 2
Default

I can't pull no codes with the scanner, I guess have a problem there too? Scanner reads "it cant link/connect"
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
civicpimpinsc
New Member Introductions
5
03-19-2014 01:45 PM
ktorres1120
Mechanical Problems & Technical Chat
7
09-04-2013 08:07 PM
rockford04
Mechanical Problems & Technical Chat
18
01-01-2009 08:58 AM
saiguanas
Mechanical Problems & Technical Chat
7
09-11-2008 01:02 AM
rzimmer11
Mechanical Problems & Technical Chat
3
01-05-2007 01:55 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: PGM-FI main relay problem


Advertising
Featured Sponsors

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.