New Member Introductions Are you new to Honda Civic Forum? WELCOME! Check in, tell us about yourself and your ride. This section is not for technical questions.

Main relay/starting problem.

  #1  
Old 04-18-2006, 07:51 AM
Thread Starter
Join Date: Nov 2005
Location: Charleston, SC
Posts: 82
Default Main relay/starting problem.

Hey all... I fixed this problem but wanted to make ervyone aware of it.

1993 Honda Civic Dx auto...

sunday when i got off of work I tried to start the car and at first it started ran for a few seconds and died... would not restart. I waited and waited, oh did i mention i waited... finally got it started again, when to leave and it died again. called for a ride home, and then it decieds it's going to run...

Anyways, i read up on this on the net, and aparently the Main FI relay is a common failure in both accords and civics around that year. it usually only happens when it gets hot outside... to check for it when you have this problem, turn everything off in the car, and turn the key to run, listen... you should here the whirr of the fuel pump priming, then when it stops you should here a click in the dash... if you don't here those sounds it wont start, and your relay is bad...

On my car the main relay is located just below/behind the fuse panel, you have to get under that dash to see it. and if it leaves you stranded you should be able to get under there and hit it a few times and get it to stay on...

What was happening with mine is it would prime, then loose power to the pump, so it would run until it lost pressure and then die, and would not restart until i beat the heck out of the relay box...

New relay was $62 from Honda... it was $71 from advance.... surprisingly the dealer part was not only cheaper but instock as well!


Hope this helps someone... and maybe it will save some poor honda from being cussed out when it wont start...
 
  #2  
Old 04-18-2006, 08:10 AM
Peg_Leg's Avatar
Stinky Administrator
Join Date: Feb 2006
Location: Somewhere
Posts: 11,121
Default RE: Main relay/starting problem.

yeah i had that problem my wife drove the car to work would set in parking all day in hot weather she would go out and start it it would run for a sec and die she then called me then she would roll down the windows by the time i got there it would start and run fine but it was the main relay it was $48. at my dealer good advice civicpimpsc a lot of people don't know this and[sm=welcomesign.gif] to hcf
 
  #3  
Old 04-18-2006, 06:46 PM
Thread Starter
Join Date: Nov 2005
Location: Charleston, SC
Posts: 82
Default RE: Main relay/starting problem.

Hey, purpleciviccoupe.

My 93 DX replaced a '94 Escort hatchback... it was oxford white just like yours.... I loved that car... there's pics here if you're interested...
http://community.webshots.com/album/105086840kysSqC
and My civic is here: http://community.webshots.com/album/545028353FjSATv

-Mike-
 
  #4  
Old 04-18-2006, 07:46 PM
Peg_Leg's Avatar
Stinky Administrator
Join Date: Feb 2006
Location: Somewhere
Posts: 11,121
Default RE: Main relay/starting problem.

cool man my wife drives the scort wagon you have a nice car here is a pic of the wagon your scort is nice too

[IMG]local://upfiles/8815/16E8FF4FA56B4D9384D4A22FB566692D.jpg[/IMG]
 
  #5  
Old 04-18-2006, 07:54 PM
HCF Member
Join Date: Jan 2005
Location: Chicago, Illinois
Posts: 5,180
Default RE: Main relay/starting problem.


ORIGINAL: PURPLECIVICCOUPE

yeah i had that problem my wife drove the car to work would set in parking all day in hot weather she would go out and start it it would run for a sec and die she then called me then she would roll down the windows by the time i got there it would start and run fine but it was the main relay it was $48. at my dealer good advice civicpimpsc a lot of people don't know this and[sm=welcomesign.gif] to hcf
Usually thats a text book case of a bad fuel pressure regulator, its kinda strange that the main relay caused that problem.
 
  #6  
Old 03-19-2014, 01:45 PM
Junior Member
Join Date: Mar 2014
Posts: 1
Default

1994 acura gsr has new battery & new starter motor will start if battery is above 13 volts hot or cold but when the battery is 12.9 volts it won't start w/o a jump ???? Relay connected to the starter ???? Any help
out there with my problem....
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Sivad87
Mechanical Problems & Technical Chat
3
11-21-2014 05:35 PM
ktorres1120
Mechanical Problems & Technical Chat
7
09-04-2013 08:07 PM
rockford04
Mechanical Problems & Technical Chat
18
01-01-2009 08:58 AM
saiguanas
Mechanical Problems & Technical Chat
7
09-11-2008 01:02 AM
ICONOMAT
Mechanical Problems & Technical Chat
3
12-13-2004 10:44 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Main relay/starting problem.


Advertising
Featured Sponsors

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.