95 civic loses power when warm - HondaCivicForum.com

Mechanical Problems & Technical Chat If you've got a problem you just can't figure out, a noise you can't diagnose, or a check engine light that won't go away, ask about it here!

95 civic loses power when warm

Reply

 
 
 
  #1  
Old 11-29-2018, 03:23 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2018
Posts: 1
Default 95 civic loses power when warm

My friend Debbie has a 1995 Civic D15 that starts from cold just fine and runs good
until it starts warming up.. About the time the temp gauge gets off the peg it starts
to run rough and lose power. It gets worse as it warms up. At some point it turns
on the check engine light and seems to smooth out a little, but not enough to make
it drivable. By the time it gets to normal temp it won't even pull itself and
sometimes the engine dies.

I've turned a lot of wrenches over the years, but I'm no Honda guy, and I really
need to help her out. I'm hoping you Honda gurus can point me in the right
direction.

Here is some more background, as I understand it. Somebody replaced the head a
few months ago. I'm not sure why. It ran fine but leaked oil like crazy. Apparently
the new head arrived with the camshaft seal MIA. I installed a seal and ran the
rack.

It ran good for a week or so and then a "cloud of steam or smoke" came out from
under the hood. She shut it down and towed home. I found a leaking heater hose,
cut it back a little and reclamped. No evidence of overheating.

It ran fine for a few days and then she complained about a lack of power. I found
the muffler was plugged tight (cat converter was clear). I replaced the muffler and
it straightened out for awhile.

Then the current symptoms developed. It will go through the cycle of warm up and
fail in just a few minutes while idling in the driveway. It's OBD1, and has never
shown a blink code. While troubleshooting the plugged muffler I checked the valve
lash adjustments and all were on the money, but now it seems a little loud to me.
It's a clattery, metalic kind of noise like loose valves.

I think that's it. I'm sorry, at this point I can't even tell you if it is a fuel or ignition
problem. Haven't had the heart to run it down yet Please help. I'm starting to
really hate this thing.
 
Reply With Quote
  #2  
Old 12-04-2018, 01:25 PM
HCF Member
Join Date: Aug 2015
Posts: 26
Default

Well the good news is it doesn't sound like any Honda specific thing.
If you jump the connector https://www.hondacivicforum.com&lr=&as_qdr=all&tbm=isch&tb o=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwj_6qfLjIffAhVEYK0K HWwXADMQsAR6BAgFEAE&biw=1366&bih=671#imgrc=NKGKukn oab2fTM:]shown here[/url]
Turn ignition on you should get a series of long or short blinks.
The codes are listed here
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
atmg68
Mechanical Problems & Technical Chat
4
03-30-2015 05:41 PM
NoOneFromNoWhere
Mechanical Problems & Technical Chat
3
09-04-2014 10:51 AM
nickbunyun
Mechanical Problems & Technical Chat
9
11-21-2010 12:05 AM
rollis3
Mechanical Problems & Technical Chat
1
07-09-2006 08:51 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 95 civic loses power when warm


Advertising
Featured Sponsors

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.