Engine & Internal Chat about beefing up your engine's insides here.

d16y8 to d16y7 swap

  #1  
Old 09-05-2006, 12:57 PM
Thread Starter
Join Date: May 2006
Posts: 4
Default d16y8 to d16y7 swap

anybody know if i can use my harness from the vtec motor to fit the non- vtec?? what all is involved?? i bought a long black cheap so dont tell me what i should of done.. it will bolt right in correct, but what all do i need to modify.. any help i will give a good deal to somebody who wants my leftover vtec parts, head, intake, cam.. lemme know thanks
 
  #2  
Old 09-05-2006, 01:22 PM
StifflersMom's Avatar
Cat Fuсker
Join Date: Nov 1978
Location: The Moon
Posts: 6,804
Default RE: d16y8 to d16y7 swap

you'll need a non-vtec ecu....that's all I can think of....why did you buy this? What is wrong with the original motor?
 
  #3  
Old 09-05-2006, 06:03 PM
Join Date: Jun 2006
Location:
Posts: 229
Default RE: d16y8 to d16y7 swap

Y8 is much better thn Y7 IMO

-JP
 
  #4  
Old 09-05-2006, 08:08 PM
amg6975's Avatar
HCF Member
Join Date: Aug 2005
Location: Rochester, NY
Posts: 2,821
Default RE: d16y8 to d16y7 swap

I don't see why a vtec ECU wouldn't work. It'll tell the engine to hit vtec but it won't. Why not put your Y8 head on your new block?
 
  #5  
Old 09-05-2006, 08:12 PM
StifflersMom's Avatar
Cat Fuсker
Join Date: Nov 1978
Location: The Moon
Posts: 6,804
Default RE: d16y8 to d16y7 swap

it should be throwing CELs though,,,
 
  #6  
Old 09-05-2006, 08:35 PM
Thread Starter
Join Date: May 2006
Posts: 4
Default RE: d16y8 to d16y7 swap

i know the y8 is better, the original motor threw a rod through the oil pan, i am flippin the car and want to do as little as possible to make my money.. i was hoping i could use the vtec ecu.. is anybody absolutely sure if i can or cannot use it.. anywayz i will have a whole vtec motor ready for rebuild for sale if anybody wants it $400
 
  #7  
Old 09-06-2006, 09:04 PM
Junior Member
Join Date: Sep 2006
Posts: 24
Default RE: d16y8 to d16y7 swap

if i am correct you r taking the y8 motor out and swapping it to the y7 1st why...... but any ways what year is the y7... if its a 99-00 you have to change the wiring harness to your y8 wiring but at the same time what year is your civic if its a 99-00 you dont have to change the wiring harness but you do have to hook up the third wire to your iacv cause the y7 which is a dx has three wire and the y8 which is a ex has only two wire... the purpose of asking you about the years of the motor is that the 96-98 is a obd2a and the 99-00 is a obd2b the wiring harness is totally different..... give me more imfo about your motors ill try to help as much as i can.......
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Aaron A Archer
Mechanical Problems & Technical Chat
0
12-03-2011 03:38 PM
kennmonster
ECU Tuning & Fuel Management
10
07-29-2008 05:14 PM
vborelli98
Mechanical Problems & Technical Chat
1
07-24-2008 11:39 AM
knobber295
Mechanical Problems & Technical Chat
2
02-22-2008 05:04 AM
dave_57204
Private 'Wanted' Classifieds
2
10-03-2007 09:31 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: d16y8 to d16y7 swap


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.