Mechanical Problems & Technical Chat If you've got a problem you just can't figure out, a noise you can't diagnose, or a check engine light that won't go away, ask about it here!

1993 RPM's drop to 0 when I accelerate

  #11  
Old 06-14-2014, 06:44 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2013
Location: Tacoma, WA
Posts: 16
Default

Originally Posted by mk378 View Post
You can tell if the camshaft (and the distributor) is turning by taking the oil filling cap off and watching the rocker arms move (or not). Be careful not to fire the coil into an open circuit, if you're going to crank with the cap off, hold a grounded test wire near the coil output spring so that any sparks have somewhere to go.

If no spark, check that the distributor is getting 12 volts power on the big black and yellow wire. It should have power both with the key on and while cranking. You can do this with the cap on.

Also you should put the test jumper in and see if there are any ECU codes.
I checked the coil and was getting no spark. I checked for power and it was getting 10.5-11 volts.
 
  #12  
Old 06-15-2014, 10:32 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2013
Location: Tacoma, WA
Posts: 16
Default

Does anyone have any suggestions of what brand ignition coil I should buy? Or anywhere online that has quality parts with fair pricing? thanks
 
  #13  
Old 07-29-2014, 12:59 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2013
Location: Tacoma, WA
Posts: 16
Default

So I replaced the main relay and the ignition coil. When the battery is on(II) the coil is getting about 11 volts so all good, but when I crank the engine the coil doesn't spark. What could be going on?
 
  #14  
Old 07-30-2014, 08:42 AM
droopy128's Avatar
HCF Member
Join Date: Jan 2007
Location: Bayarea, CA
Posts: 627
Default

Did you change the igniter ??
 
  #15  
Old 07-30-2014, 11:23 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2013
Location: Tacoma, WA
Posts: 16
Default

Originally Posted by droopy128 View Post
Did you change the igniter ??
I ordered one, should be here tomorrow. I think I may need new wires that go from the igniter to the coil.
 
  #16  
Old 08-01-2014, 04:36 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2013
Location: Tacoma, WA
Posts: 16
Default

So I got the new igniter and after I installed it and was hooking it back up the yellow/black wire broke. I can't fix it either. In fact all the wires down there look kind of bad. I guess my next question is where is a good place to look for those replacement wires.

I need the wires that run from the igniter to the coil. Thanks for the help fellas.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
myride88
Mechanical Problems & Technical Chat
1
07-25-2011 01:11 PM
addiction2bass
Suspension, Brakes, Tires & Wheels
22
06-21-2007 08:16 AM
Motor35
Inside and Out
8
10-06-2006 11:13 PM
AMCPARTS
Vendor Group And Special Buys
1
08-22-2005 05:48 AM
02CivicEX
Suspension, Brakes, Tires & Wheels
4
03-06-2005 10:45 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 1993 RPM's drop to 0 when I accelerate


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.