Couple probs with my 98 hatch cx - HondaCivicForum.com

Mechanical Problems & Technical Chat If you've got a problem you just can't figure out, a noise you can't diagnose, or a check engine light that won't go away, ask about it here!

Couple probs with my 98 hatch cx

Reply

 
 
 
  #1  
Old 06-28-2014, 11:40 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2014
Posts: 2
Default Couple probs with my 98 hatch cx

First problem

got a intermittent high idle only when the AC is on (1300rpm or so) I can hit the AC button to shut it off and idle returns to normal. High idle causes my AC to blow warm, when idle is normal she blows ice cold. I usually snap the throttle a few times to the floor or kick in the clutch and give her a couple revs (5500 rpm or so) which usually sends her back to idling normal, works 75% of the time, lol! I don't know if this has anything to do with it but I also have a belt squeal when engine is cold and AC on. Squeals till 4-4500 rpm and goes away, doesn't return until next cold start.

Second problem

Low rpm bog, happens from idle to 3500rpm or so and only at half throttle or more. CEL on, code was for bad catalytic converter.

Other than those 2 problems, she runs like a champ for having 174K miles. Any help would be much appreciated guys, thanks!
 
Reply With Quote
  #2  
Old 06-28-2014, 05:53 PM
HCF Member
Join Date: May 2013
Posts: 722
Default

try cleaning the idle air control valve and throttle body also clean your crank case vents. you can also ad seafoam to your intake.
 
Reply With Quote
  #3  
Old 06-29-2014, 07:10 PM
Recognized HCF Member
Join Date: Jun 2007
Posts: 10,023
Default

Make sure the throttle plate closes all the way every time when no one is pressing the gas. If it doesn't, the cable is probably sticky.

Squealing could be the A/C belt or the alternator belt. Make sure the condenser fan works. If the fan doesn't work the pressure will rise, making the compressor abnormally hard to turn.

Misfiring at low rpm and heavy throttle tends to be from weak sparks. If it continues after replacing the plugs (use the specified conventional NGK's-- not platinum, etc) the wires are the most likely problem especially if they are aftermarket.
 
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2014, 11:39 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2014
Posts: 2
Default

Thanks for the advice guys!
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
ThatGuy20
Transmission & Differential
0
10-10-2007 10:35 PM
Squeaks47
Mechanical Problems & Technical Chat
0
10-04-2005 05:17 PM
96coupe_cj
ECU Tuning & Fuel Management
2
09-23-2005 01:30 PM
finalimpact
The Lounge
8
05-24-2005 08:52 PM
Amanda
The Lounge
19
02-22-2005 01:39 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Couple probs with my 98 hatch cx


Advertising
Featured Sponsors

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.